Predškolská výchova detí zo sociálne slabších rodín je základom pre ZŠ

19.11.2009 Poprad

Cieľom medzinárodného odborného seminára, ktorý sa dnes začal v Poprade a potrvá do piatka (20.11. ), je venovať sa predškolskej výchove detí zo sociálne slabších rodín a ich následné začleňovanie do základných škôl (ZŠ).
TASR o tom informoval Ján Jaraba z Ministerstva školstva (MŠ) SR, vedúci oddelenia škôl s vyučovacím jazykom národnostných menšín a rómskych komunít.
Názov seminára je \"Tvorivosť a inovácia vo vzdelávaní detí zo sociálne znevýhodneného prostredia\" a koná sa v rámci projektu Dekáda začleňovania rómskej populácie 2005-2015. Slovensko je v súčasnosti predsedníckou krajinou tohto projektu a Dekáda sa realizuje v štyroch oblastiach. V oblasti bývania, zamestnanosti, zdravia a vzdelania. Cieľom projektu je za desať rokov zvýšiť mieru začleňovania rómskej populácie do spoločnosti v rámci Európskej únie.
Slovensko sa zameralo práve na oblasť vzdelávania. Zahraničné delegácie a tiež pedagógovia z predškolských a školských zariadení, z centier voľného času a pedagogicko-psychologických poradní zo Slovenska sa budú snažiť svojimi príspevkami riešiť tento problém. \"Sú to príspevky, ktoré sa venujú problematike začleňovania, predškolskej výchove, zápisu detí do škôl a prvému ročníku. Gro tých príspevkov je venovaných otázke predškolskej výchovy. Sú tu odborníci z MŠ, z úradu vlády, rómskeho vzdelávacieho fondu, z predškolských zariadení atď. a hľadáme riešenie, aby začleňovanie
podľa rómskych komunít dopadlo čo najlepšie, \" zhodnotil Jaraba.
Podľa jeho slov počas seminára vzniknú tri pracovné skupiny, ktoré sa budú zaoberať konkrétnymi témami a na základe rokovania vzniknú závery, ktoré dajú účastníci dohromady práve v závere konferencie.
Jaraba si myslí, že keď sa položia základy začleňovania už v materských školách, prospieva to napredovaniu detí počas prvého stupňa na ZŠ. Povinné predškolské vzdelávanie by bolo prínosom pre prvý ročník a celkovo pre populáciu detí zo znevýhodnených sociálnych pomerov. Dodal, že je dôležité, aby prístup k deťom v predškolských zariadeniach bol rovnaký, bez ohľadu na vierovyznanie, rasu alebo spoločenské zaradenie.
Všetky deti zo sociálne znevýhodneného prostredia majú odpustené príspevky Obecnému úradu ako zriaďovateľovi materskej školy. To by malo byť podľa Jarabu akousi motiváciou pre rodičov, aby svoje deti do takýchto zariadení umiestnili.
 

Vyberte región